
5G etenee vauhdikkaasti
Langattoman viestinnän uusin kehitysvaihe, viidennen sulkupolven 5G-verkko, ei ole enää tulevaisuuden lupaus, vaan vihdoinkin täyttä totta. DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä tarjolla mm. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Sipoossa, Tampereella, Turussa, Raisiossa, Ruskolla, Liedossa ja Hyvinkäällä. Seuraavaksi 5G-verkko laajenee Ouluun, Jyväskylään, Lahteen, Kuopioon, Vaasaan, Hämeenlinnaan, Seinäjoelle, Raumalle, Poriin, Heinolaan, Nokialle, Pirkkalaan, Ylöjärvelle ja Lempäälään. DNA:n 5G-verkko on siis tulossa pian käyttöön yli 20 paikkakunnalla.
Muutaman vuoden kuluessa 5G-peittoalue kasvaa edelleen kattaen valtaosan Suomen asukkaista ja yrityksistä. Tässä me suomalaiset olemme ensimmäisten joukossa maailmassa, ja pääsemme toden teolla hyötymään äärimmäisen nopeista ja luotettavista mobiiliverkkoyhteyksistä.
Alkuvuoden 2020 aikana DNA:n 5G-verkko tulee olemaan käytössä yli 20 paikkakunnalla

- Helsinki
- Vantaa
- Tampere
- Turku
- Hyvinkää
- Espoo
- Oulu
- Jyväskylä
- Lahti
- Kuopio
- Vaasa
- Hämeenlinna
- Seinäjoki
- Rauma
- Pori
- Raisio
- Heinola
- Nokia
- Pirkkala
- Ylöjärvi
- Lempäälä
- Sipoo
- Rusko
- Lieto
Laajennamme palveluja jatkuvasti ja ripeään tahtiin. Liittymien lisäksi yritysten toimipisteisiin tarkoitettu huippunopea kiinteä 5G-yhteys tulee saataville pian, ja myös uusien päätelaitteiden määrän odotetaan kasvavan merkittävästi. 5G-standardin IoT-palvelut, NB-IoT ja LTE-M, ovat jo nyt yritysasiakkaiden saatavilla. Nämä palvelut mm. pidentävät laitteiden akunkestoa ja mahdollistavat suuren laitemäärän käytön verkossa.
Mobiiliteknologia on vapauttanut työtä ajan ja paikan kahleista. 5G poistaa viimeisetkin esteet työn tekemiseltä missä vain. Liikkuvassa työssä huippunopea verkko on siunaus. Suuretkin tiedostot liikkuvat salamannopeasti asiakkaalle ja yhteistyökumppaneille. ”Lähetän nämä sitten kun pääsen konttorille” on lause, joka katoaa historiaan.
Yritykset pystyvät rakentamaan itselleen kilpailuetua 5G:stä, eikä tässä tarvitse aikailla. Nyt kannattaa aloittaa varautuminen uuteen tutkimalla omia kehitystarpeita ja verkkoinfrastruktuurin uusia vaatimuksia – mutta myös pohtimalla avoimesti täysin uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen ja digitalisointiin. Eikä tarvitse edes odotella, että 5G tulee omalle paikkakunnalle: uutta voi lähteä rakentamaan jo 4G-verkkojen kanssa, sillä 5G rakentuu täydentämään niitä.
Tämä opas kertoo viimeisimmät tiedot 5G:n kehityksestä sekä siitä, miten juuri sinun yrityksesi voi hyötyä huippunopean mobiiliverkon eduista. Ei ole väliä, onko yrityksessäsi töissä yksi tai kymmenentuhatta ihmistä. 5G tuo huimia uusia mahdollisuuksia aivan kaikenkokoisille yrityksille toimialasta riippumatta.
Lue lisää DNA:n 5G-verkon liittymävalikoimasta
DNA:n 5G-tietopankki
5G:n aikataulu

Mitä 5G tarkoittaa?
5G tarkoittaa tiivistettynä tätä:
- 5G on uusi matkaviestinstandardi, joka moninkertaistaa datanopeudet ja pienentää vasteaikaa.
- Datanopeudet kymmenkertaistuvat, huippunopeudet nousevat jopa useisiin gigabitteihin sekunnissa.
- 5G mahdollistaa kokonaan uudet palvelut mobiiliverkoissa, kuten tasalaatuisen 4K-videokuvan tai virtuaalitodellisuuden varaan rakennetut palvelut.
- 5G-standardointi etenee vaiheittain kattamaan entistä kehittyneemmän mobiililaajakaistan, viivekriittiset korkean käytettävyyden palvelut sekä suuren mittakaavan laitteiden välisen kommunikaation.
- Ensimmäisessä vaiheessa 5G-tekniikka parantaa mobiililaajakaistapalvelun laatua kuituyhteyksien veroisiksi.
- Ensimmäiset 5G-päätelaitteet ovat kodin ja pienten toimistojen laajakaistakäyttöön soveltuvia reititinlaitteita, ja vuonna 2020 markkinoille tulee jo suuri valikoima 5G-älypuhelimia ja muita päätelaitteita.
5G tarkoittaa viidennen sukupolven (englanniksi 5th Generation) matkapuhelinverkkojen teknologiaa. Käytännössä sitä voi kutsua luonnolliseksi jatkumoksi neljännelle sukupolvelle eli 4G:lle – Suomessa 5G onkin avautunut aluksi ns. kapasiteettikerroksena 4G:n päälle. 5G-teknologia tuo mobiiliverkkoihin ennennäkemätöntä suorituskykyä ja tehokkuutta: useiden gigabittien huippunopeudet, äärimmäisen lyhyen viiveen, massiivisen kapasiteetin ja asiakaskohtaiset palvelutasot.
”Yritysten kannattaa tarttua 5G:hen, koska se tulee olemaan hyvin laajassa käytössä pitkälle tulevaisuuteen. Se mahdollistaa uusia palveluita mobiiliverkon ylitse ja luo kehitysmahdollisuuksia varsinkin alkuvaiheessa”, sanoo DNA:n radioverkkojen suunnitteluosaston päällikkö Ari Lehtinen.
5G:n tärkeimmät ominaisuudet
5G-verkoissa data liikkuu monin verroin vikkelämmin kuin 4G-verkoissa, jotka nekin ovat jo hyvin nopeita. 5G:n keskimääräinen datanopeus ylittää sata megabittiä sekunnissa ja teoreettiset huippunopeudet yltävät jopa 20 gigabittiin sekunnissa. Raskaastikin verkkoon nojautuvat sovellukset pyörivät jouhevasti ja suuria tiedostoja voi käsitellä vaivatta. Videopalveluissa 5G mahdollistaa esimerkiksi 4K-tarkkuuden välittämisen ja katsomisen sujuvasti. 5G:n latenssi eli viive on useita kertoja pienempi kuin 4G:ssä ja parhaimmillaan alle millisekunnin. Käyttökokemus on tällöin käytännössä välitön ja reaaliaikainen.
5G nostaa verkon tehokkuutta roimasti. Se jopa satakertaistaa mobiiliverkon kapasiteetin eli kyvyn välittää tietoliikennettä tehokkaasti. Datamäärät voivat kasvaa rajustikin, eikä tarvitse pelätä verkkojen menemistä tukkoon. 5G merkitsee kuitenkin paljon enemmän: se tekee mobiiliverkosta ensi kertaa kiinteän yhteyden veroisen vaihtoehdon. Käyttäjät voivat hyödyntää 5G-yhteyksiä kuten kuituyhteyksiä, koska myös 5G takaa korkean kapasiteetin luotettavan yhteyden halutulla palvelutasolla. Mobiiliverkossa nopeat yhteydet tulevat olemaan saatavilla huomattavasti laajemmalla alueella.
Merkittävä 5G:n ajuri on esineiden internet. Tosin jo nyt DNA:n 4G-verkko mahdollistaa laajamittaiset esineiden internetin toteutukset, koska se tukee NB-IoT- ja LTE-M-teknologioita. NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) ja LTE-M ovat alun perin osa 4G-standardia, mutta ovat sittemmin otettu osaksi 5G:n IoT-konseptia. Teknologioiden avulla mobiiliverkon IoT tukee yhä useampia käyttötarpeita, soveltuen myös alhaisen virrankulutuksen ja edullisten päätelaitehintojen vaatimuksiin sekä haastavammille kuuluvuusalueille.
Mitä tapahtuu 4G:lle?
Miten 5G ja 4G eroavat toisistaan?
- 5G on merkittävästi nopeampi kuin 4G.
- 5G:n latenssi eli viive on tuntuvasti matalampi kuin 4G:ssä.
- 5G mahdollistaa valtavasti suuremmat käyttäjä- ja datamäärät kuin 4G.
Jo nyt 4G:n teoreettinen huippunopeus on parhaimmillaan yli gigabitti sekunnissa. Hyvässä 4G:ssä nopeudet lähestyvät jo hyvälaatuista, pienen toimipisteen kiinteää yhteyttä, ja 5G:ssä tilanne on luonnollisesti vieläkin parempi. 5G ei tee 4G:tä tarpeettomaksi vielä pitkään aikaan, vaan täydentää sitä vaiheittain. Teknologian evoluution ensimmäisessä vaiheessa 5G-verkkojen runkona toimii huippuunsa viritetty 4G-verkko.
5G:hen varautuminen on nostanut 4G-liittymien nopeuksia ja parantanut 4G-käyttökokemusta. Tämä on seurausta siitä, että mobiiliverkkoa on päivitetty myös 4G:n osalta. Lisäksi mobiilidatan suurkuluttajat siirtyvät ensimmäisinä 5G-verkkoon, mikä vapauttaa 4G-verkon kapasiteettia muille. 5G:n rakentamisen yhteydessä parannetaan runkoverkkoa, mikä avaa lisää vaihtoehtoja hyvälaatuisen nopean yhteyden toteuttamiseksi. Tämä helpottaa esimerkiksi pilvipalveluiden sujuvaa käyttöä entistä laajemmalle käyttäjäkunnalle.
Mobiiliteknologian sukupolvet

Mitä hyötyä 5G:stä on eri kokoisille yrityksille?
Toimialasta riippumatta 5G-teknologia tarjoaa yrityksille monipuolisia uusia mahdollisuuksia kehittää liiketoimintaa sekä yrityksen sisäisten tarpeiden että asiakkaille tarjottavien palveluiden näkökulmasta. Yleinen etu on esimerkiksi tuottavuuden nousu. Paremmat mobiiliverkkojen yhteydet auttavat yrityksiä työskentelemään nopeammin ja tuottavammin sekä hyödyntämään kattavasti reaaliaikaista dataa, mikä säästää kustannuksia ja mahdollistaa liikevaihdon kasvattamisen.
Mitä 5G tarjoaa yrityksille?
Pienet yritykset
Moni pienyritys voi rakentaa koko tietoliikenneinfransa mobiiliyhteyksien päälle. 5G:n keskeinen hyöty on työnteon tehostaminen ja helpottaminen nopeiden yhteyksien avulla sekä toimistolla että liikkeellä ollessa. Konttorille saa helposti nopeat yhteydet 5G-liittymällä ja pöytämokkulalla, joka jakaa yhteyden kaikkien käyttäjien kesken samaan tapaan, kuin laajakaistamodeemi.
Jos verkkoyhteys on liiketoimintakriittinen tekijä, kannattaa harkita joko kuituyhteyksiä tai kiinteää 5G:tä, jolloin toimipisteeseen saa taatun kaistan. Pienet yritykset sijaitsevat usein tiloissa, joissa kuituyhteyksiä ei ole valmiina ja kuidun rakentaminen saattaa olla liian kallista. 5G tarjoaa pienillekin yrityksille mahdollisuuden saada edullisesti ja helposti huippunopeat yhteydet toimipisteeseen.
Jos työntekijät ovat pääsääntöisesti liikkeellä ja käyttävät pilvipalveluja, ei toimipaikkayhteyksiä välttämättä tarvita. Tällöin työntekijöille voidaan hankkia 5G-liittymät puhelimiin tai matkamokkulan kautta kannettaviin tietokoneisiin. Yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. Silloin kun tarvitsee käyttää sisäverkon palveluita, mobiilikäyttäjät voi liittää suljettuun sisäverkkoon APN-palvelulla.
Keskikokoiset yritykset
5G:n myötä yhä useampaan toimipisteeseen saa huippunopeat, alhaisen viiveen yhteydet mahdollistamaan liiketoiminnan digitalisointia ja jatkuvuutta. Kiinteä 5G (Fixed Wireless Access, FWA) tarjoaa kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla. Se soveltuu kiinteisiin ja väliaikaisiin toimipisteisiin pääyhteytenä tai varayhteytenä kuidun rinnalla. 5G tuo joustavuutta myös uusien toimipisteiden perustamiseen ja väliaikaisiin tarpeisiin, kuten tapahtumiin tai rakennustyömaille.
5G-liittymät päätelaitteineen tuovat huippunopeat ja alhaisen viiveen yhteydet liikkuvaan työhön. 5G:n ansiosta työntekijät voivat työskennellä myös liikkeellä ollessaan samoilla työkaluilla ja nopeuksilla kuin toimistolla. 5G kannattaa ottaa käyttöön jo aikaisessa vaiheessa niille työntekijöille, jotka tekevät liikkuvaa työtä ja käyttävät raskaita sovelluksia ja tiedostoja. 5G-standardin IoT-liittymät mahdollistavat korkean laitemäärän, pitkän akunkeston ja standardien kehittyessä korkeamman kapasiteetin yrityksille, jotka haluavat hyödyntää esineiden internetiä oman liiketoiminnan optimoinnissa tai palveluliiketoiminnan kasvattamisessa.
5G-verkon kehitys mahdollistaa yhä kriittisempien toimintojen digitalisoinnin. Verkon viipalointi, yksityiset verkot ja paikalliset palvelut kuten reunalaskenta tarjoavat korkean, taatun kapasiteetin, liikenteen eriyttämisen omaan verkkoon eli viipaleeseen, jopa alle millisekunnin viiveet ja erittäin korkean käytettävyyden. 5G-verkon päälle voidaan rakentaa yhä kriittisempää liiketoimintaa tehdasautomaatiosta reaaliaikaiseen analytiikkaan ja autonomiseen logistiikkaan.
Suuret yritykset
Kiinteä 5G (Fixed Wireless Access, FWA) tarjoaa suurten yritysten toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla. Se soveltuu kiinteisiin ja väliaikaisiin toimipisteisiin pääyhteytenä tai varayhteytenä kuidun rinnalla tai yhtenä yhteytenä SD-WAN ratkaisuissa.
5G tuo odotetun lisävaihtoehdon kiinteiden yhteyksien ja 4G:n rinnalle toimipisteiden verkottamiseen. Käyttöönotto kannattaa aloittaa pilotoimalla niistä toimipisteistä, joissa 5G on saatavilla ja siirtää lisää toimipisteitä 5G:n varaan verkon laajentuessa.
5G-liittymät päätelaitteineen tuovat huippunopeat ja alhaisen viiveen yhteydet liikkuvaan työhön. 5G:n ansiosta työntekijät voivat työskennellä myös liikkuessaan samoilla työkaluilla ja nopeuksilla kuin toimistolla. 5G kannattaa ottaa ensimmäisenä käyttöön niille työntekijöille, jotka tekevät runsaasti liikkuvaa työtä ja käyttävät raskaita sovelluksia ja tiedostoja. 5G-verkon kehitys mahdollistaa yhä kriittisempien toimintojen digitalisoinnin. Verkon viipalointi, yksityiset verkot ja paikalliset palvelut, kuten reunalaskenta, tarjoavat korkean, taatun kapasiteetin ja erittäin korkean käytettävyyden.
5G-verkon päälle voidaan rakentaa yhä kriittisempää liiketoimintaa tehdasautomaatiosta reaaliaikaiseen analytiikkaan ja autonomiseen logistiikkaan. Toimialakohtaiset sovellukset vaativat tyypillisesti 5G:n yhdistämistä muihin teknologioihin, kuten esineiden internetiin, lisätyn todellisuuden sovelluksiin, tekoälyyn tai robotiikkaan.
5G-standardin IoT-liittymät mahdollistavat korkean laitemäärän, pitkän akunkeston ja korkean kapasiteetin. Mobiiliteknologiat soveltuvat yhä useampaan IoT-käyttötapaukseen, jolloin yritykset pystyvät hyödyntämään matkaviestinverkon laajaa saatavuutta ja lisensoituja, häiriöttömiä taajuuksia yhä useammin oman liiketoiminnan optimoinnissa ja palveluliiketoiminnan kasvattamisessa.

Miten 5G muuttaa yritysverkkoja?
5G:n yrityksille tuomia hyötyjä voi lähestyä myös yritysverkkojen muutoksen näkökulmasta. Käytännössä 5G tekee yritysverkkojen rakentamisesta aiempaa joustavampaa, tuo mahdollisuuden kuidunveroiseen kiinteään mobiiliyhteyteen, mahdollistaa paikalliset alhaisen viiveen palvelut sekä yrityksille räätälöidyt yksityiset tai viipaloidut verkot.
Yritysverkot monimuotoistuvat kaiken aikaa. Yrityksen kannalta ilahduttavaa on, että se voi entistä helpommin ja joustavammin valita kuhunkin tarkoitukseen ja toimipisteeseen parhaiten soveltuvan yhteyden – riippumatta siitä, onko yhteys kiinteä vai langaton.
5G tekee langattomista mobiiliverkoista yhä enemmän täysiverisen yritysverkkoteknologian muiden joukossa. 4G on jo tässä pitkällä, mutta 5G lisää ominaisuuksia ja se sopii ympäristöihin, joissa 4G ei olisi tällä hetkellä ensisijainen ratkaisu. 5G tai kuitu voidaan valita toimipistekohtaisen saatavuuden perusteella tai hyödyntää rinnakkain lisäämään joustavuutta ja vikasietoisuutta. Rajanvedot joustavat, eikä ole yhtä oikeaa kaikille sopivaa ratkaisua. Tämä vaatii muutoksia niin tekniikkaan kuin ajatteluun.
Yritysverkkojen kannalta erityisen hyödyllisiä ominaisuuksia 5G:ssä ovat uudet mahdollisuudet esimerkiksi mobiililiikenteen paikalliseen hallintaan niin sanotun paikallisen breakoutin avulla, jolla lyhennetään entisestään 5G:n matalia viiveitä, kun käytetään toimipistekohtaisia sovelluksia tai reunalaskentaa.
Yksityisiä verkkoja voidaan rakentaa niin sanotulla verkkojen viipaloinnilla tai asiakaskohtaisilla laitteistoilla ja taajuuksilla. Yritykset pystyvät tämän ansiosta toteuttamaan mobiiliverkolla liiketoiminta- ja viivekriittisiä palveluita joustavasti ja erittäin korkealla tietoturvatasolla. Myös operaattorit tuottavat verkkopalvelunsa yhä enemmän samasta verkon ytimestä samoilla periaatteilla riippumatta teknologiasta. Yrityksen datayhteyksien kannalta ei ole enää suurta merkitystä sillä, käyttääkö yritys kuitu- vai mobiilitekniikkaa.
Kuidunveroinen kiinteä langaton yhteys
Kuidun ja mobiilin rajaan iskee ensimmäinen 5G-palvelu markkinoilla: kiinteä langaton yhteys, englanniksi Fixed Wireless Access (FWA). Sanaparina kiinteä ja langaton saattavat ällistyttää. Mistä siis on kysymys? Lyhyesti sanoen kuidunkaltaisesta yhteydestä rakennuksiin, jolla huippunopeat yhteydet saadaan myös alueille, joille kuitua ei ole saatavilla tai taloudellisesti kannattava rakentaa.
Kiinteys viittaa ulkoyksikköön, joka asennetaan kiinteästi rakennuksen ulkopuolelle. Ulkoyksikkö liitetään rakennuksen sisäkaapelointiin ja siitä edelleen sisäverkkoon.
FWA-yhteydessä laatu ja datanopeus ovat kuituyhteyden veroisia. Kiinteällä 5G-palvelulla voidaan toteuttaa internetyhteydet tai yritysverkon yhteydet. Operaattori takaa tietyn nopeuden ja palvelutason, mikä ei ole tähän asti ollut mobiiliverkoissa mahdollista.
Yritykset voivat hyödyntää kiinteää langatonta yhteyttä pääyhteytenä kohteissa, jotka sijaitsevat operaattorien kuituverkkojen ulkopuolella. Kuitualueilla yritykset voivat käyttää FWA:ta varayhteytenä tai nopeuttaa toimitusaikoja esim. väliaikaisiin kohteisiin.
Kiinteä mobiiliyhteys (FWA)
Enemmän kaistaa liikkuvaan työhön
5G tarjoaa kuidunkaltaiset nopeudet ja alhaiset viiveet myös liikkuville työntekijöille. Monissa tehtävissä raskaiden ohjelmien ja tiedostojen sujuva käyttö sekä hyvälaatuinen videokuva mobiiliverkon kautta mahdollistavat tehokkaamman liikkuvan työn.
Rakennustyömaalla ja suunnittelutoimistossa voidaan tarkastella tarkkaa 3D-mallia yhdessä reaaliaikaisesti – aivan kuin kaikki osapuolet olisivat saman fyysisen mallin äärellä. Kenttähuoltoa voidaan tehdä sujuvasti lisätyn todellisuuden tekniikalla keskitetyn asiantuntijatiimin tukemana. 5G yksinkertaistaa verkkoyhteyksien hallintaa eikä esim. vierailijaverkkoja tarvitse käyttää.
Yksi huippunopea liittymä sopii kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi, yhteydenjakoon. 5G:n käyttöönottoa varten ei tarvitse odottaa täydellistä 5G-peittoa – liikkuvassa käytössä on tukena valtakunnallinen 4G-verkko nopeasti laajenevan 5G-peiton loppuessa.
Verkon viipalointi ja yksityiset verkot avaavat yrityksille ruuhkattoman yksityistien
Uusi verkon viipalointitekniikka, englanniksi slicing, mahdollistaa yritysten yhä useampien verkkotarpeiden täyttämisen mobiiliteknologialla. Se on yksi suurimmista 5G:n tuomista eduista yritysten kannalta. Perinteisesti mobiiliverkko on aina tarkoittanut jaettua kaistaa kaikkien muiden saman tukiaseman käyttäjien kanssa, mutta viipalointi mullistaa tämän.
Yritysverkon kannalta viipalointi on kuin oman, yksityisen tien rakentaminen, jota muut autoilijat eivät pääse ruuhkauttamaan. 5G-verkoissa tietylle asiakkaalle, sovellukselle tai liikennetyypille voidaan osoittaa ja varata tietty vakiolaatuinen siivu koko mobiiliverkossa, siirtoverkoissa ja runkoverkoissa ja pitää se ainoastaan näillä käyttäjillä. Kiinteä langaton yhteys (FWA) on ensimmäinen sovelluskohde viipaloinnille. 5G-tekniikan kehittyessä tapahtuman videosisältö tai kassajärjestelmät voidaan eriyttää omalle kaistalle tai IoT-laitteet voidaan viedä omaan verkkoon, jolloin tietoturvauhkat ovat pienemmät.
Yritykselle voidaan käytännössä räätälöidä ikään kuin oma yksityinen 5G-verkko, joka on määritelty täsmällisesti yrityksen tarpeita vastaavaksi. Verkon viipalointi auttaa osaltaan hallitsemaan viivettä ja tietoturvaa sekä parantaa koko verkon toimintavarmuutta. Sen ansiosta voidaan esimerkiksi taata, että data pysyy yrityksen omissa it-järjestelmissä, eikä kierrä lainkaan operaattorin verkossa.
Kriittisyysvaatimusten kasvaessa ratkaisuksi soveltuvat yksityiset verkot toteutettuina asiakaskohtaisella laitteistolla ja taajuudella. Esimerkiksi julkisessa turvallisuudessa, teollisuuden automaatiossa, älyliikenteessä ja logistiikassa kriittisiä menestystekijöitä ovat verkon toimintavarmuus, viiveen hallinta ja tietoturva, ja verkon häiriötilanteet voivat aiheuttaa merkittäviäkin turvallisuus- tai kustannusriskejä.
Viipaloinnin avulla 5G-verkkoa voi hyödyntää joustavasti erilaisiin tarpeisiin: oli kyse sitten erittäin suuren kapasiteetin tarjoamisesta, suuren laitemäärän liittämisestä esineiden internetiin tai äärimmäisen pienen viiveen palveluiden tarjoamisesta.
Viipaloinnin ansiosta yritys voi tulevaisuudessa innovoida ja toteuttaa palveluita täysin 5G-infrastruktuurin varaan. Viipaloidun verkon ominaisuudet optimoidaan siten, että ne sopivat mahdollisimman hyvin haluttuun käyttötarkoitukseen. 5G vaikuttaa myös firmojen tietohallinto-osastojen arkeen. Esimerkiksi toimitiloihin ja niiden välille ei tulevaisuudessa tarvitse välttämättä rakentaa monimutkaisia kiinteitä tietoliikenneyhteyksiä, vaan viipalointiratkaisuilla niitä voi tehdä valtakunnallisen 5G-infrastruktuurin päälle.
5G ja IoT: Neljäs teollinen vallankumous saa vauhtia
Esineiden internet on keskeinen teknologia puhuttaessa neljännestä teollisesta vallankumouksesta, jonka digitalisaatio ja internet ovat käynnistäneet 2000-luvulla. Ensimmäinen vallankumous johtui höyrykoneen keksimisestä, toinen vallankumous oli massatuotanto, kolmannen aiheutti tietokoneiden ja automaation keksiminen.
Nyt 5G-verkot kiihdyttävät murrosta, eikä kyse ole sattumasta. 5G:n ominaisuuksien suunnittelussa on kiinnitetty paljon huomiota esineiden internetin monimutkaisiin tarpeisiin: verkon pitää samaan aikaan sallia hurja määrä sensorilaitteiden yhteyksiä, minimoida viive ja energiankulutus sekä taata korkea tietoturva. Lisäksi on haluttu mahdollistaa liiketoimintakriittiset sovellukset.
5G:n ja IoT:n erilaiset käyttötapaukset
5G:n tiekartta sisältää kaksi erityisesti IoT-ratkaisuihin liittyvää standardia:
- Massive IoT, mIoT: Massiivisten laitemäärien liittäminen verkkoon. Saman 5G-tukiaseman alueella voi olla tuhansia mobiilidataa käyttäviä sensoreita.
- Ultra Reliable Low Latency Communication, URLLC: Viivekriittiset korkean käytettävyyden palvelut, joita tarvitaan esimerkiksi tehdasprosessien automaatiossa, itseohjautuvissa autoissa ja etäkirurgiassa.
Esineiden internet saattaa nyt tuntua vieraalta, mutta 5G:n tulo voi tuoda siihen muutoksen. Ainakin sen mahdollisuudet on syytä kartoittaa.
Monessa yritysratkaisussa käyttötarpeet vaativat sekä IoT- että 5G-teknologiaa, jotta pullonkauloja kuten viivettä ei pääse syntymään. Tällainen tapaus on esimerkiksi 5G:n viipaloinnilla eristetty ison tehtaan automaatioon liitetty IoT-laiteverkko, jossa suuri joukko koneiden ja laitteiden IoT-sensoreita lähettää verkkoon valtavasti dataa suurella kapasiteetilla. Dataa ei kuitenkaan siirretä raakana operaattorin runkoverkon kautta pilveen tai konesaliin, vaan se prosessoidaan paikallisesti ja reaaliaikaisesti niin sanotulla reunalaskennalla.
Jo 4G-verkoissa yritysten saataville tulleet esineiden internetin tarpeisiin suunnitellut teknologiat NB-IoT ja LTE-M ovat tärkeitä myös 5G-verkossa. Niiden kehitys jatkuu, mutta 5G-verkko mahdollistaa standardien kehittyessä täysin uudenlaisia käyttömahdollisuuksia IoT:lle.
5G ja reunalaskenta
Yritysten kannalta hyvin mielenkiintoinen 5G:hen liittyvä uutuus on niin sanottu reunalaskenta (Multi-Access Edge Computing, MEC). Siitä on tulossa tärkein ratkaisu siihen, että verkkoon kytkettyjen laitteiden ja sensoriverkkojen raakadatasta tuotetaan käyttökelpoista tietoa sovellusten käyttöön. Ideana on prosessoida datamassoja verkon reunalla lähelle käyttöpaikkaa sen sijaan, että data lähetettäisiin pilvessä sijaitseville laskentapalvelimille.
Äärimmäisen nopea reunalaskenta varmistaa, että sovellukset toimivat jouhevasti. Lisäksi se estää verkkojen tukkeutumisen suuren data- ja käyttäjämäärän takia. Samalla tietoturva parantuu.
”Kun palveluita voidaan tuoda lähemmäs käyttäjiä, eikä dataa tarvitse hakea kauempaa, prosessointiviiveet pienenevät. Myös tiettyjä operaattorin verkon ytimen toiminnallisuuksia pystytään tuomaan tukiasemiin. Kun laskentaa voi tehdä entistä lähempänä, se helpottaa koko verkon toimintaa”, DNA:n radioverkkojen suunnitteluosaston päällikkö Ari Lehtinen kertoo.
Lyhyt viive on välttämätöntä esimerkiksi teollisten prosessien ja koneiden ohjaamisessa. Sitä suorastaan vaativat reaaliaikaiset sovellukset, jotka ovat voimakkaasti riippuvaisia erityisen alhaisesta latenssista, tarvitsevat suurta kaistanleveyttä ja suurta määrää jatkuvia yhteyksiä, kuten esineiden internet, tekoälysovellukset ja AR/VR. Myös videosisällöt hyötyvät reunalaskennasta: esimerkiksi 4K-videosisältöjä voidaan tuoda verkon reunalle ja hyvälaatuista videokuvaa hyödyntäviä reaaliaikaisia palveluita laadunvalvonnasta etäohjaukseen voidaan ottaa käyttöön.
Reunalaskennasta 5G-verkon reunalla hyötyvät kaikenlaiset asiakkaat, joiden liiketoimintaprosesseissa on viivekriittisiä tai paikallisia dataintensiivisiä palveluita ja paikallista tietoliikennettä.
Tyypillisiä käyttökohteita ovat esimerkiksi suuret tehtaat tai varasto- ja satama-alueet. Niiden koneissa, laitteissa ja ympäristössä voi olla valtavasti IoT-sensoreita tai -kameroita, joiden lähettämä data pitää pystyä käsittelemään nopeasti ja laskennan tulokset pitää viedä kokonaisuuden hallintaohjelmistoon. Esimerkiksi reaaliaikainen kuvantunnistus videokuvasta voi tapahtua reunalaskennalla ja ainoastaan analysoitu tieto viedään pilveen.

Esimerkkejä 5G:n hyödyistä eri toimialoilla
Suunnitteluyritykset
Suunnittelu on yksi monista toimialoista, joiden 5G:stä saama hyöty on välitön ja selkeä. 5G helpottaa etätyöskentelyä vähentämällä etäneuvotteluita häiritseviä viiveitä sekä parantamalla kuvan ja äänen laatua. Suunnittelutoimistossa voidaan tarkastella tarkkaa 3D-mallia yhdessä reaaliaikaisesti – aivan kuin kaikki osapuolet olisivat saman fyysisen mallin äärellä. Elinkaaripalvelujen tarjontaan tulee uusia mahdollisuuksia, kun anturit tuottavat tietoa rakenteiden ja kojeiden tilasta.
- Suunnitteluohjelmistojen ja tietomallien käyttö huippunopeilla, alhaisen viiveen yhteyksillä
- Toimistolle pääyhteydet tai varayhteydet
- Liikkuvaan työhön asiakkaalle, työmaalle tai etätoimistolle
- Reaaliaikainen tiedonsiirto kenttämittauksista ja kuvauksista, ml. drone-lennokkien tuottama kuva
- Elinkaaripalvelut IoT-mittadataan perustuen

Rakentaminen
5G näkyy rakennusalalla työmaalle hankittavana verkkoyhteytenä, joka voi olla esimerkiksi kiinteä mobiiliyhteys (FWA) tai asiakkaalle omistettu viipale. Yhteys toimii sujuvasti kolmiulotteisten mallien ja työmaiden videovalvonnan alustana. IoT tarjoaa rakennusalalle merkittäviä mahdollisuuksia elinkaaripalveluiden toteuttamisessa reaaliaikaiseen mittausdataan perustuen.
- Huippunopeat työmaayhteydet tai varayhteydet nopealla toimitusajalla
- Suunnitteluohjelmistojen ja tietomallien käyttö paikkariippumattomasti
- Työvaiheiden dokumentointi videolla
- Kohteiden videovalvonta ja -tarkastus etänä
- AR/VR-sovellukset, esim. työvaiheiden opastus
- As built -mallit, elinkaaripalvelut IoT-seurantadataan perustuen
- Kalustonseuranta
- Videoanalytiikka, esim. työturvallisuus

Kunnat ja kaupungit
5G on kaupungeille merkittävä mahdollistaja, nykyisten palveluiden sujuvammasta käytöstä, uusiin palveluihin kuntalaisille ja älykaupungin kehitykseen. Huippunopeiden yhteyksien saatavuus yhä laajemmalle alueelle edistää digitalisaatiota kouluista terveyskeskuksiin. Liikenteen sujuvuutta pystytään parantamaan tehokkaasti paikallisten sensorien avulla esimerkiksi suurten tapahtumien yhteydessä, ja pelastuslaitos saa apua autojen ja lennokkien välittämästä reaaliaikaisesta videokuvasta.
- Huippunopeat yhteydet
- Kiinteät toimipisteet
- Väistötilat
- Tapahtumat
- Valvontakameraverkon yhteydet
- Ajoneuvojen tunnistus, liikenneturvallisuus ja pysäköinnin valvonta
- Paloautojen videokamerat, dronejen hyödyntäminen palopaikoilla ja pelastuslaitoksissa
- Kiinteistöjen ja infran elinkaaripalvelut
- Elämykselliset palvelut kuntalaisille ja turisteille
- Liikenteen optimointi ja autonominen liikenne

Valmistava teollisuus
Teollisuudessa on perinteisesti käytetty kiinteitä verkkoyhteyksiä suurien automaatiojärjestelmien rakentamisessa, mutta jatkossa 5G mahdollistaa äärimmäisen tehokkaat, nopeat ja luotettavat yhteydet mobiiliverkossa. Tehdasautomaation arvioidaan yleisesti nousevan yhdeksi kaikkein suurimmista 5G:n yrityskäytön kohteista. Lisätyn todellisuuden sovellukset mahdollistavat etähuollon, ja digitaaliset kaksoset tekevät koneista ja laitteista virtuaalisen mallin, joka sykkii samaan tahtiin reaalimaailman vastineensa kanssa.
- Teollisuuslaitosten huippunopeat ja alhaisen viiveen yhteydet
- Ennakoiva huolto, digitaaliset kaksoset
- AR ja VR koulutuksissa
- AR ja video kenttähuollossa
- Langattomat, keskitetysti ohjatut tuotantolinjastot, teollisuusautomaatio
- Tuotannon ohjaus ja laadunvarmistus videoanalytiikalla
- Tuotekehityksen ja testauksen digitalisointi
- Logistiikan automatisointi

Logistiikka
Erilaisissa rahdin käsittelyn ja kuljettamisen ratkaisuissa 5G sallii valtavien sensori- ja kameramäärien kylvämisen ajoneuvoihin, niiden moottoreihin ja laitteisiin sekä varastotiloihin ja itse rahtiin. Mobiiliverkoissa voi välittää reaaliajassa kuvaa ja dataa rahdin kulusta ja ympäristön olosuhteista esimerkiksi satamissa, tehtaissa ja varastoissa. Viiveettömyys mahdollistaa kriittisen, automaattisen koneiden välisen viestinnän, etäohjauksen ja esimerkiksi sataman tai rahtiterminaalin laajuisen operaatioiden automatisoinnin.
- Huippunopeat yhteydet toimipisteisiin ja liikkuville työntekijöille
- Yksityiset verkot logistiikkakeskuksissa
- Videoavusteinen valvonta ja varastonhallinta
- AR ja VR koulutuksissa
- AR ja video kenttähuollossa
- Laivueen seuranta ja optimointi
- Etäohjatut ja autonomiset laitteet
- Autonomiset ajoneuvot ja kuljetukset, kuljetusten optimointi reaaliaikadatan avulla

Vähittäiskauppa
5G:n myötä saatavilla olevat nopeammat mobiiliyhteydet edistävät myymäläprosessien digitalisaatiota sekä logistiikan automatisointia. Reaaliaikaiset sovellukset myymälämarkkinoinnista videoanalytiikkaan tarvitsevat yhä nopeampia, alhaisen viiveen yhteyksiä. Lisätyn todellisuuden sovellukset älypuhelimissa tarjoavat asiakkaille lisäarvoa tuottavia palvelukokemuksia vaatteiden virtuaalisesta sovittamisesta huonekalujen ja sisustusvalintojen mallintamiseen todellisessa ympäristössä.
- Huippunopeat, kuidunveroiset yhteydet myymälöihin
- Kylmälaitteiden valvonta
- Kameravalvonnan tiedonsiirto
- Myymälämainonta ja personoitu mainonta asiakkaille
- Kassajärjestelmien liikenteen priorisointi
- Videoanalytiikka esim. asiakasvirtojen analysointiin
- AR-kokemuksia asiakkaille, esim. opastus tai verkkokauppatuotteiden virtuaalinen sovitus
- Myymäläprosessien automatisointi
- Logistiikan automatisointi

Terveydenhuolto
Digitaalinen terveydenhuolto hyötyy tuntuvasti 5G:n viiveettömyydestä, nopeudesta ja luotettavuudesta. Liikkuvasta ambulanssista voi välittää potilaan elintoimintojen diagnostiikkadataa ja korkeatasoista videokuvaa, jolloin sairaalan lääkäri voi tehdä diagnoosin jo ennen kuin potilas saapuu perille. Sairaaloiden laitteistot ja tilat voi täyttää tuhansilla potilaita ja olosuhteita tarkkailevilla sensoreilla. Myös etähoito tehostuu huomattavasti reaaliaikaisen monitoroinnin ja videoyhteyksien avulla.
- Sairaala-alueiden huippunopeat ja alhaisen viiveen yhteydet
- Lyhyen viiveen paikalliset palvelut esim. potilastietojärjestelmien käyttöön
- Kameravalvonta sairaala-alueilla
- VR/AR-koulutukset
- Video-, VR- ja AR-opastus
- Etämonitorointi ja etähoito
- Videoyhteydet ambulanssiin ja onnettomuuspaikoille
- Video- ja tekoälyavusteiset analyysit
- Etäohjaus